Ann-Charlotta Pada håller upp grönväxt

Vårsolen skiner - dags att byta blomjord

Ann-Charlotta Pada är florist och trädgårdsmästare och har de senaste åtta åren jobbat på Fant Blomsteraffär i Smedsby. Hon ger oss några goda tips på vad man ska tänka på när man byter blomjord.

Alla inneväxter behöver ny jord någon gång, som tumregel kan man ha att byta jord åt små växter varje år och större växter vartannat år.
Bild på grönväxt i kruka
Varför ska man byta jord? Jorden byts därför att näringen tar slut och blomman svälter. Krukan blir också för liten i takt med att blomman växer.
Jord och tom kruka
Tänk på att välja jord av bra kvalitet. Det finns skild jord för olika sorters blommor.
Dränering är viktigt för att rötterna behöver syre. Fyll krukan till en tredjedel med lecakulor eller stenkross.
stenkross i botten på en kruka
Lägg en fiberduk mellan myllan och dräneringen.
Fiberduk ovanpå stenkross i kruka
Tänk på att krukor utan hål i botten endast fungerar som ytterkruka. Om du vill ha en fin dekorationskruka bör du plantera växten i en plastkruka med hål först och lägga den inuti ytterkrukan.
Grönväxter i fina krukor
När du byter jord behöver du också troligtvis byta kruka, välj en kruka som är ungefär två centimeter större i diameter, det räcker.
Rötterna
Krafsa försiktigt bort den gamla jorden från rötterna, och när du lägger på den nya jorden ska du inte packa den för hårt. Vattna på jorden när du är klar.
Passligt stor innerkruka
Avsluta med att duscha blomman, då blir den riktigt glad!

Om du tycker att det här låter omständigt så berättar Ann-Charlotta att man nu under mars månad kan lämna in sina blommor hit till blomsteraffären och få jorden bytt mot en liten slant.

– Det är en tjänst som jag själv kan känna att jag saknat, då slipper man göra det själv. Många kanske inte har plats och så behöver man inte skräpa ner därhemma. Här har vi enkom utrymmen för det.

– Vi vet också hur växter ska beskäras och vilken jord som passar bäst. Man kan ringa och konsultera oss före man lämnar in blommorna. Plastkrukorna ingår i priset och vill man köpa en ny fin ytterkruka i samband med tjänsten så ger vi lite rabatt.