Hos Heidi blir det lilla stort!
Tack för läsartipset – det var ett nöje att träffa Heidi Mäkelä i Smedsby. På fritiden skapar hon miniatyrmiljöer, lever in i sig i det brittiska kungahuset genom eget instagramkonto, cyklar året om eller bygger om en paketbil till husbil. Som exempel. Till professionen är hon teologie magister ansvarig ungdomsledare inom Vasa svenska församling.
ByaNytt fångades av läsartipset om Heidi och hennes ”miniatyrliv” bland dockskåp och att skapa riktigt, riktigt små grejer. Föga aning om att Heidi också har flera andra riktigt intressanta hobbyer.
– Vem jag är? Jag är Heidi Mäkelä, fyrtio plus, född och uppvuxen i Ekenäs men bosatt i Österbotten sedan femton år tillbaka och de senaste fem åren i Smedsby.
Hon fortsätter.
– Teologie magister och religionslärare. Arbetar som ansvarig ungdomsledare inom Vasa svenska församling och trivs bra med det.
Innan hon flyttade till Österbotten, därifrån hennes man kommer, hade hon besökt Vasa en gång och det var som medlem i hejarklacken vid en Stafettkarneval som ordnades vid Karlsplan. Hon minns att hon tittade mot Sunnanvikhållet och tänkte att här skulle hon inte kunna tänka sig att bo.
– Och precis där bodde vi under tio år, skrattar hon.
– Jag tycker om Österbotten, speciellt Vasa-Korsholmsområdet. Tycker att det finns ett gott utbud av mycket här. Här finns liksom valmöjligheter. Sprungen från Ekenäs gillar jag förstås skärgården speciellt mycket. Havet.
Skapa miniatyrer
Vad hon själv minns var hon inte speciellt pysslig som barn. Det har kommit längs vägen, genom jobb hon haft och med åldern.
– I arbetet som ungdomsledare har det pysslats en hel del. I något skede kände jag mig mogen för lite större utmaningar. Dessutom är mina nuvarande uppgifter mera administrativa än tidigare.
När vi flyttade till Smedsby år 2017 anmälde jag mig till en vuxeninstitutskurs i miniatyrskapande. Före det hade jag fastnat för miniatyrer vid en utställning på Konstens Natt ett år.
Sedan dess har det skapats mycket vid arbetsbordet hos Heidi.
– Allra först gjorde jag om mitt dockskåp från barndomen, dockskåpet som min pappa tillverkade av farmors gamla TV.
– Sen insåg jag att jag vill jobba i lite större skala. Så nu har jag en Billybokhylla där jag gjort ”lådor” som rum. Jag började med ett garage, eftersom jag hade kommit över en liten, liten vespa. Sen ändrade jag det till café. Och så har jag ett kök. På lager har jag idéer till andra rum men vi talar verkligen långtidsprojekt så jag bygger på miniatyrrummen i den mån jag har tid och lust till det.
Organiserat kaos
I runda tal är ett rum som en tredjedel eller en halv hylla i en Billybokhylla. Rummet igen innehåller många olika element och där vissa saker är så otroligt, otroligt små.
På en annan hylla finns lådor där hon förvarar material till byggena. Allt och inget förvaras i dessa lådor. Och så skrivbordet med organiserat kaos av halvfärdiga och färdiga saker, vissa i väntan på de sista detaljerna och vissa på väg in i ugnen. Saker som framställs i FIMO-lera härdas i ugnen och lackas vid behov efteråt.
Redskap, färger och en lampa med förstoringsglas finns inom räckhåll. En liten ryamatta håller på att vävas, en halvfärdig chokladplatta och en Princessbakelse ligger på en bit foliepapper. Chokladbitarna är till storleken kanske som en fjärdedel av ett knappnålshuvud. Självaste Queen Elizabeth är under arbete.
Bakelser är en favorit!
Ni som betraktar bilderna som hör till den här artikeln får en uppfattning om hur många små detaljer det handlar om. Att se det i verkligheten är ”ännu värre”. Konstverk som kräver precision, fingerfärdighet och tålamod. Mycket imponerande!
– Jag, liksom andra med samma intresse, utvecklar ett nytt sätt att se på saker. Vi ser med nya ögon på sådant som kan modifieras och komma till nytta i miniatyrverkstaden.
Hon brukar också besöka en dockskåpsaffär i Helsingfors, handla på nätet eller på loppis. Ibland köper hon färdiga möbler som hon målar själv och på Pinter est finns en uppsjö av idéer.
Hon tycker om att jobba med lera.
– FIMO tar över mera och mera. Favoriter att tillverka är hattar. Och bakelser! Jag har identiska bakverk både från Aroma och Sweet Wasa i ”mitt” café. Jag gör Runebergstårtor och fastlagsbullar. Jag har faktiskt fastnat lite i bakverken och en bakelse tar kanske sex timmar att framställa. Jag byter både bakverk och säsong i disken på caféet.
Det är en egen liten stor värld.
I det riktiga köket tycker hon också om att baka.
På frågan om vad som är mest intressant i skaparprocessen svarar hon att det är när miniatyrerna tar form, när hon från en liten lerklump i handen börjar se hur det formar sig till det hon vill skapa. DET är en häftig känsla.
Heidi ser sig själv som en ”periodare” i sitt skapande. Årstiderna spelar också roll, sommartid tar cyklingen överhand och vintertid pysslar hon gärna med miniatyrer.
Cyklar året om
Ett gemensamt intresse i familjen är cykling. Landsvägs- och terrängcykling. Heidi och hennes man cyklar året om. För friskluftens och för motionens skull.
– Jag har varit med i Botniacyklingen och ett lopp i Kvevlax en gång. Annars tävlar jag inte.
Sommartid blir det en tur på femtio-åttio kilometer när de åker i väg och Heidi tycker om att cykla där landskapet är lite kuperat, som längs Köklotvägen där är lite backar emellanåt, exemplifierar hon.
Konto med kungligheter
På instagram har hon ett eget konto under namnet: royalismyescape.
– Ett konto om brittiska kungligheter och i memes-stil, med roliga pratbubblor som jag hittar på själv.
Varför brittiska kungahuset?
– Min farmor var väldigt förtjust i kungligheter och kungahus. Jag blev bekant med dem, vare sig jag ville eller inte, ler hon. Kanske mest svenska kungahuset men också Storbritanniens. De senaste åren har jag fastnat för memes, där bilder sprids på nätet och där man lägger egna pratbubblor på bilder.
– Jag började smått och tänkte min i bästa fall 500 följare. Nu har jag snart 8000 följare från hela världen. Jag vill helst uppdatera flera gånger om dagen och även om jag kan förbereda bilder så tar det förstås mycket tid. Men det är roligt!
Bygger husbil
Så rikt liv Heidi lever, tänker jag, varefter hon fyller på med mera.
– Vi renoverar en wan. En paketbil som ska bli husbil anpassade för oss. Inget vi stressar med men projektet är på gång. Vi följer andra som reser i husbil på sociala medier och vi tänker oss själva att packa cyklarna under den specialbyggda sängen och ge oss i väg. Inte på heltid men på semestern. Jag har aldrig varit i Norge och vi tänker oss Europa. Samtidigt vill vi allra först testa på wan-livet, bo in oss i bilen och se om det passar oss. Just nu byggskedet i det läget att vi ska börja installera el.
– Vi gör det mesta själva och min man är en riktig tusenkonstnär, berömmer hon.
Du är också en tusenkonstnär Heidi! Tack för ett jätteintressant besök hos er.
Text och foto:
Lisbeth Bäck
Artikeln publicerades ursprungligen i ByaNytt 3/2022