Risotto
Risotto, en riktig italiensk klassiker som kan vara den snabba vardagsräddaren, eller den perfekta söndagsmiddagen, kan man månne säga att risotto är lite som Abba, det är aldrig fel?
Risotto, grundrecept 4 portioner
2,5 dl arborioris, rundkorningt ris
2 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
3 dl vitt vin
5 dl varm grönsaksbuljong
35 gram riven parmesanost
Salt, svartpeppar
Finhacka lök och vitlök, fräs i olivoljan. Tillsätt riset efter en stund och låt fräsa med löken.
Häll på vinet, och låt det nästan koka bort helt. Späd på risotton i omgångar med varm buljong, risotton skall hela tiden vara simmig i konsistens. Fortsätt späd i omgångar tills risottoriset mjuknat men har ett visst tuggmotstånd, ca 18–20 minuter.
Avsluta risotton med att blanda i parmesanosten.
Smaka av med salt och svartpeppar. Servera som sådan med lite extra olivolja, eller smaksätt med en av kombinationerna här nedan.
Smaksätt din risotto, för 4 portioner:
Kantarell och bacon
120 gram kantareller, inlagda eller frysta
150 gram bacon
1 litet knippe färsk timjan
Fräs kantarellerna i en torr medelvarm stekpanna, låt vätskan koka bort. Tillsätt bacon och stek på ordentligt tills du får färg på baconet. Finhacka timjan och blanda med.
Vänd ner kantarell- och baconblandningen i den färdiga risotton.
Kräftstjärtar och sockerärtor
150 g kräftstjärtar
50 sockerärtor, tunt strimlade
2 matskedar citronolja
Blanda kräftstjärtar, sockerärtor och citronoljan i en liten skål, vänd ner i den färdiga risotton. Servera genast, gärna tillsammans med en limeklyfta och en dillkvist.
Västerbottenost och pinjenötter
1 dl pinjenötter
1 nypa salt
150 g västerbottenost, grovt riven
2 matskedar sesamolja
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tillsammans med en nypa salt.
Vänd ner den rivna västerbottenosten, hälften av pinjenötterna och sesamoljan i risotton.
Toppa risotton med resten av pinjenötterna och ringla över lite extra olivolja.
Grillad kronärtskocka och oliver
200 gram grillad, inlagd kronärtskocka
100 g gröna urkärnade oliver
40 g riven parmesanost.
Skär de grillade kronärtskockorna och oliverna i mindre bitar. Blanda ner i den färdiga risotton tillsammans med extra parmesanost.