Victoria Sten och Smederna

Visa för Korsholms pensionärsförening

Korsholms pensionärsförening bjöd in till Sommarträff i Smedsby den 10 juli 2021 – och prickade därmed in en av de få regnvädersdagarna i sommar. Viktoria Sten hade uruppförande på sin nya vals tillägnad pensionärsföreningen och Carola Lithén höll sommartal. Här kan du ta del av låttexten samt talet i sin helhet.

Vi har också varit unga (vals)

Visa för Korsholms pensionärsförening        ( text och musik; Viktoria Sten)

 

Hej på er alla  - vad trevligt att råkas!

Träffas och skratta, ha roligt och språkas

Låt tiden komma ta dagen som den är

när man är pensionär

 

Tänk vilken förmån att vi får va me´

ta vara på dagen, se vad livet kan ge

Fyll åren med liv, inte livet med år

Se framåt mot nästa vår

 

ref,

Tänk så, vi har också varit unga

nu om minnen får vi sjunga

livet lärt oss vår sång

Tänk på, alla vänner vi fått möta

alla skor vi fått nöta

under årens gång..

 

vers

När man var femton, gick allt som en dans

livet det lekte inga mörka moln fanns

Tjugo och tretti, så fort åren gick

när barn och familj man fick

 

Erfarenhet utav livet vi fått

av misstag vi lärt oss, vad man fått på sin lott

Visst får man ångra ett onödigt gräl

gör om, och gör rätt, gör väl

 

refr,

Tänk så, vi har också varit unga...

 

vers

Nu kan vi glädjas åt lediga dar

för arbetets dagar vi bakom oss har

En väg har sin början där en väg tar slut

Lev livet, lev nu, och njut!

 

refr.

Tänk så, vi har också varit unga.....

en sjungande kvinna
Viktoria Sten ackompanjerad av Smedarna och Ralf Pada.

Sommartal 2021 av Carola Lithén

Ärade korsholmare och Korsholms pensionärsförenings medlemmar, bästa festpublik, mina damer och herrar.

 

För mej är det en stor glädje att idag få tala till er här på Korsholms pensionärsförenings sommarträff.

En sån här tillställning med ett imponerande fint program direkt i kölvattnet på en pandemi – det är ett övertygande bevis på Er förenings och samtidigt korsholmarnas livskraft. Korsholms pensionärsförening r.f. grundades år 1970 – jag var själv en liten flicka i dagisåldern – då som en pensionärshemsförening med målsättning att bygga och driva hem för pensionärer i Korsholm. Det syftet har breddats och utvidgats mycket sedan dess.

Drygt 50 år alltså, några fler år än dagens s.k. ”stor-Korsholm”, så Ni har hunnit komma in i medelåldern nu! D v s en framgångsrik förening, som visar hur efterfrågat och välbehövligt ett dylikt engagemang är, genom att vara livskraftiga och hela tiden stadda i förändring och ständigt lyhörda för era medlemmars önskemål och behov av aktiviteter. Det finns en stor glädje och även stolthet i att se hur Ert arbete hela tiden har utvecklats, och att få vara med och uppleva hur gemensamma satsningar, stor energi från alla berörda parter och en god vilja över olika gränser ger ett strålande resultat! Tack till er alla för detta jobb, såväl Era medlemmar som hela samhället till fromma.

År 2019 uppnåddes ju Er högt ställda målsättning att ha över 1000 medlemmar. Det firades då med ett stort, fint kalas med många deltagare, trevlig samvaro och bl a god tårta – jag var själv inbjuden och kunde uppleva glädjen i att ni hade nått denna milstolpe...

När jag av Olle Fransholm tillfrågades att komma och tala här idag fick jag hälsningen att INTE tala politik… Men som förtroendevald i kommunen är det svårt att helt låta bli… Så några meningar vill jag säga, också för att lite knyta ihop Er förenings betydelse och aktivitet med den samhällsverksamhet vi politiker sysslar med.

Vid årsskiftet kommer vi att se hur den största reformen i mannaminne kommer att inleda sin verksamhet. Då går vår socialservice, omsorgen och vården in i det som kallas Österbottens Välfärdsområde eller -region. För att möta dessa förändringar har vi i kommunen omformat vår förvaltning, och i augusti kommer vi med det nyvalda fullmäktige även att välja ett välfärdsutskott. Dess uppgifter blir bl a att sköta om invånarnas möjligheter till ett gott liv via kultur, idrott, bibliotek, Vuxeninstitut o s v.

Betydelsen av den s k tredje sektorns aktivitet kommer att öka, och kommunen behöver i ännu större utsträckning än förr frivilligas insatser bl a inom föreningslivet. Vilken tur att vi i svensk-Finland, Österbotten och Korsholm är kända för vår vilja att ställa upp på talko och att ”Arbeit ilaag!”

Korsholms pensionärsförening är ett utmärkt exempel på frivillig medborgarverksamhet och på hur väl medborgarsamhället kan fungera. Det fungerar som en motvikt och ett komplement till den offentliga förvaltningen i samhället, och medborgarorganisationerna har ju en förmåga att ta upp sådana frågor, utmaningar och problem till offentlig diskussion som inte annars alltid tas upp. Medborgarsamhället är en väsentlig del av en levande demokrati i en kommun, och i en region. Nu senast såg vi prov på detta här i Korsholm då vi som kommunens företrädare höll ett gemensamt möte med föreningarna som runt om i kommunen i tiderna byggde upp pensionärshemmen. Tiderna förändras, behoven av service med dem – och vi bör hitta på nya lösningar. Det kan vi göra tillsammans!

 

För några år sedan firade vi hundraårsdagen av att Finland som det första landet i världen införde fullständiga politiska rättigheter för alla medborgare oberoende av kön, och oberoende av samhällsställning. Det är det värdefullaste arvet vi fått, och det är något som man i många av världens länder bara kan drömma om ännu idag. Det är också det arvet som är den enda garantin för att vi ska kunna leva i fred, med en fortsatt god utveckling och med hög livskvalitet även i framtiden.

Redan 400 år före Kristus konstaterade Thykydides i sitt tal för det fallna Athen: “Utan ansvarsfulla individer blomstrar inget kollektiv. Ni visade tillsammans med era medbröder och systrar prov på ansvarskänsla. Alla tog sitt ansvar, om det så var inom försvarets främsta led eller hemmavid.”

När vi idag blickar framåt är det skäl att komma ihåg vår historia. Inte så att vi i Finland nu skulle vara hotade av någon militär makt, men för att inse att vår självständighet och vårt oberoende inte behöver vara garanterade om vi inte själva har en trovärdig beredskap och en äkta vilja att försvara det som tidigare generationer har byggt upp.

Vårt samhälle är byggt på värden som jämlikhet, öppenhet och delaktighet – med andra ord: Demokrati. Denna bör vi hålla hårt fast vid.  Vi kan ju inte ändra på historien – så låt oss därför bygga framtiden, en ännu tryggare framtid!

Korsholmarna och Korsholms pensionärsförening har visat sig ha en utmärkt styrka och drivkraft. Jag vill därför tacka för gott samarbete och framföra mina och kommunens bästa välgångsönskningar här vid Er sommarträff, för föreningens fortsatta verksamhet och till alla kommuninvånare.

 

Carola Lithén
Carola Lithén
Fler artiklar från ditt närområde