En dam sittande på en säng

”Vår sänggavel är gjord av 550 kaffepaket”

När Gun-Maj Mitts i Yttermalax blev pensionär började hon tillverka kaffekassar av olika slag. Numera kan säga att hon tagit hobbyn till en helt ny nivå när till och med deras sänggavel är gjord av tomma kaffepaket.

Genast när man kommer in i huset stöter man på en av Gun-Maj Mitts alla kaffepaketskreationer - en tamburmatta.

– Vintertid placerar vi våra dubbskor på den, säger hon och tillägger:

 – Jag har alltid en baktanke med det jag gör och föredrar att göra nyttosaker framför prydnader.

Hon visar sedan upp hennes allra senaste återbruksprojekt – en flätad silverfärgad kaffeväska med inslag av röda och bruna rutmönster.

– För att tillverka den här väskan gick det åt närmare 100 kaffeförpackningar.

Men man kan ju också göra en mindre handväska, säger hon och visar upp en liten välsydd silver- och grönrutig handväska.

Gun-Maj har svårt att uppskatta hur många väskor eller korgar hon egentligen tillverkat genom åren, men det är många, väldigt många säger hon.

– Jag har provat det mesta. Det finns nämligen flera olika flät- och sytekniker man kan använda sig av.

en dam som syr
Varken Gun-Maj eller hennes man är storkonsumenter av kaffe. Men någon materialbrist lider hon inte av tack vare vänner och bekanta.

Personlig sänggavel

En originell kreation som verkligen sticker ut och ger parets sovrum en distinkt personlighet är deras sänggavel gjord av exakt 550 kaffepaket. Man kan nästan säga att hon tagit kaffepaketpysslandet till en ny nivå.

– Det tog cirka tre månader för mig att tillverka sänggaveln. Jag inledde projektet i mars 2020, mitt under coronanedstängningen, en period då vi äldre ändå inte kunde göra mycket annat, så projektet var en utmärkt sysselsättning för min del.

Hur kom du på idén att göra en sänggavel av tomma kaffepaket?

– Idén föddes när vi flyttade från vårt egnahemshus till en mindre lägenhet. Då hade vi ingen sänggavel och jag i min tur hade nästan 1000 tomma kaffepaket på lager. Så det var så det hela började.

 

Kaffeförpackningsmaterialen olika

Varken Gun-Maj eller hennes man är storkonsumenter av kaffe men kaffepaketen trillar in i hushållet trots allt.

– Jag dricker ett par koppar om dagen och min man endast en kopp på morgonen. Så nej, vi dricker inte mängdvis med kaffe, säger Gun-Maj och skrattar.

Men varifrån får du hundratals tomma kaffepaket?

– Jag får dem från alla i min närkrets. Från min syster, min dotter, mina vänner och deltagare på stickcafé.

Är det skillnad på kaffeförpackningarna, eller själva materialet?

– Ja faktiskt, enligt mig är det smidigast att arbeta med Kulta Katriina och Juhla Mokka kaffepaket. De är mjukare och går lättare att vika jämfört med andra märken av kaffeförpackningar som jag jobbat med. 

Men Gun-Maj betonar därefter att hon inte vill göra reklam för något specifikt kaffemärke på sina hantverk.

– Jag arbetar endast med färger och vill helst av allt att det inte ska synas någon text överhuvudtaget, säger hon.

Hon berättar att det finns flera olika tekniker gällande hur man flätar och näster ihop väskor. Man kan arbeta både med och utan symaskin, men själv har hon på sistone mest flätat ihop väskor för hand.

– Det är förstås en mer tidskrävande teknik än att sy ihop det hela med en symaskin men jag gillar att arbeta med mina händer.

Gun-Maj rekommenderar att man använder en symaskin av lite äldre modell när man syr kaffepaket.

– De nya och moderna symaskinerna är känsliga och eftersom materialet är ganska tjockt så i värsta fall kan man förstöra sin nya symaskin. Själv använder jag en gammal symaskin från 1980-talet och den har inte tagit någon skada.

Kassar av kaffepaket
Gun-Maj berättar att det finns flera olika tekniker gällande hur man flätar och näster ihop väskor. Man kan arbeta både med och utan symaskin, men själv har hon på sistone mest flätat ihop väskor för hand.

Perfekt pensionärshobby

Men vad eller vem inspirerade henne att börja med denna form av hobbyverksamhet. Svaret är, en praktikant vid Malax Apotek.  

– När jag jobbade som farmanom i tiderna så hade en praktikant med sig en korg gjord av kaffepaket. Jag tyckte den var alldeles underbar, och sa genast, det där ska jag börja pyssla med när jag blir pensionär, säger hon.

En väldigt tidskrävande hobby är det. Det kan Gun-Maj intyga. Men tid det har ju vi pensionärer säger hon.

– Detta är ett suveränt vinternöje och jag själv tycker att det är speciellt roligt med mönsterpassning, att fundera ut olika mönster, säger hon och fortsätter:

– Och så länge jag tycker att det här är en rolig sysselsättning, så tänker jag fortsätta.

 

Text och foto: Rosita Pellas

 

Artikeln publicerades ursprungligen i KustNytt 10/2021