Emilia Häggman, VD på Kustmedia visar upp nya hemsidan.

Välkommen till LokalNytt – vår nya samlingsplats!

LokalNytt är en ny, gemensam hemsida för lokaltidningarna ByaNytt och KustNytt. En digital och positiv samlingsplats för det ultralokala där det finns innehåll från båda tidningarna.  Tidningarna ByaNytt och KustNytt utkommer som papperstidningar också var för sig – precis som vanligt.

Emilia Häggman, VD för Kustmedia och projektansvarig för LokalNytt, blir entusiastisk när hon berättar om det nya. Nytt för dess publik, även om hon själv haft det på sitt arbetsbord en tid.

– Upptakten till LokalNytt är den uppskattning vi har fått över att ha ByaNytt och KustNytt tillsammans på sociala medier: facebook och instagram. Tidigare har de haft egna hemsidor som inte varit kopplade till varandra.

– Vi besitter en smått ovärderlig skatt av lokal dokumentation sedan snart fyrtio år tillbaka. Människor, företagsamhet och berättelser som inte annars skulle ha berättats eller sparats. Nu blir detta lokalt – digitalt.

– Nu har vi facit på att det fungerar jättebra att ha innehåll samlat på samma plats från båda tidningarna: ByaNytt för Korsholm och KustNytt för Malax och Korsnäs.  I huvudsak dessa områden, tillägger hon, men ”systertidningarna” läses också av många utanför kärnområden.

 

Mervärde för läsaren

Båda tidningarna kommer framöver att utkomma som papperstidning, precis som de gjort sedan 1980-talet. LokalNytt utgör i stället ett mervärde för prenumeranter, lösnummerköpare, annonsörer och samarbetspartners.

– I början kommer allt material på LokalNytt att vara tillgängligt för alla som registrerar sig, uppger Häggman.

Modernt och anpassat

Här samlas framöver artiklar, tillbakablickar, recept, bloggar, poddar, videor eller tips. Kontakten till läsaren blir ännu närmare och på det här forumet är det möjligt att fånga upp smått som stort. Det blir också en intressant plattform för annonsörer.

Det finns ett stort intresse och kontinuerlig efterfråga på arkivmaterial och tidigare publicerade artiklar.

– I det här skedet kommer dock inte hela arkivet att digitaliseras.

Emilia Häggman berättar att hemsidan blir, helt i tiden, anpassad för datorer, tabletter och mobiler. Den kommer också att ha funktioner till förmån för exempelvis synskadade.

– Vi samarbetar med Pool Digital i Närpes. De har gjort våra hemsidor tidigare, är bekant med oss och med vårt utgivningsområde. Det är givande att samarbeta med en aktör som vet vad vi behöver, säger Emilia.

Namnet LokalNytt är en blandning av Nytt från både ByaNytt och KustNytt, vars styrka är att vara lokala inom sitt område och därifrån kommer Lokal.

– Projektet är en stor sak för oss och så rätt i tiden, säger Emilia. Innehållet ska vara positivt, igenkännande och vi garanterar god stämning. Plattformen kommer att växa hela tiden och vi har stora planer.

– Men vi börjar så här.

Som besökare på LokalNytt kan du också:

  • Prenumerera på tidningarna – till dig själv eller som gåva
  • Meddela om adressändring
  • Skicka in tips och bidrag till läsarnas sidor
  • Hitta våra återförsäljare
  • Ge feedback om sidan och tidningarna
  • Och mycket mera!