En familj framför en husvagn

På campingen är du aldrig ensam

Förra sommaren köpte Jennifer Lagerström, 28, sin alldeles egna husvagn. Men hennes husvagn rullar inte runt på vägarna utan är stationerad hela sommaren på Top Camping i Vasa – omgiven av övriga familjemedlemmars husvagnar.

Många campare reser runt till flera olika campingplatser under en sommar medan en del väljer att stationera sig hela semestern vid en campingplats som de tycker om.

En familj som fastnat för just campinglivet i just Vasa är familjen Lagerström från Korsnäs. De tillhör som de själva säger ”campingveteranerna” på plats – som år efter år återkommer till Top Camping i Vasa. De förklarar att veterancamparna ofta har sina idealplatser på området som de andra veteranerna vet om och respekterar.

–  Här är vi alla tillsammans hela sommarsäsongen. Jag åker endast hem för att vattna blommorna, säger Jennifer Lagerström.

Familjen har tillbringat många somrar här tillsammans, ända sedan jag och mina syskon var små och det vill vi gärna också fortsätta göra i framtiden, berättar Jennifer.

– Men i fjol kände jag att jag ville ha ett eget kryp-in så därför köpte jag en husvagn, trots att jag inte har e-körkort, så någon annan måste alltid köra hit husvagnen åt mig, säger hon och skrattar.

 

Släktträff hela sommaren

Hennes föräldrar Kristina och Sven Lagerström, mormor Maggie Haga och lillebror Jens Lagerström med familj har alla också varsin husvagn med egen stil och charm på campingen.

– Mammas förtält är vår samlingspunkt och min lillebror Jens fungerar som vår gårdskarl. Han har faktiskt fixat något på alla våra vagnar i sommar, förklarar hon.  

Jens sambo Jennie Tikander är uppvuxen i Södra Finland, och paret träffades faktiskt på campingplatsen.

– Hon studerade i Vasa och jobbade då en sommar här på campingen, förklarar Jens.

I dag har de två barn tillsammans, Juline som är 2 år och Josefin som är 6 månader. Och att ha farmor, farfar, faster och gammelmormor nära till hands hela sommaren är ett stort plus enligt familjen.

– Många har sagt att det är så fint att se samhörigheten vi har här, säger Kristina och visar sedan bilder från en babyshower de ordnat tillsammans på campingen.

Enligt dem är det absolut bästa med campinglivet att de får vara tillsammans nästan hela sommaren.

– Det är gemenskapen vi har här som helt klart är det bästa. Jag tillbringar mycket hellre min tid här ute än sitter själv i min tomma lägenhet, förklarar Jennifer och de andra håller med.

Syskonen Jennifer och Jens är uppväxta med campinglivet.
Syskonen Jennifer och Jens är uppväxta med campinglivet.

På campingen är man aldrig ensam

Det var Svens idé att också svärmor Maggie, 76, skulle köpa en egen husvagn och stationera sig på campingen tillsammans med resten av gänget. En välvald investering enligt henne själv som hon inte ångrar ett dugg i dag.

– Jag bor ganska avskilt, långt inne i Korsnässkogen, så det kan kännas lite ensamt där ibland. Men här träffar jag folk hela somrarna, förklarar Maggie. 

– Mommo gör hela tiden nya bekantskaper här. Hon liksom talar med tyskar trots att hon inte kan tyska, tillägger Jennifer och skrattar.

De bjuder också över både nyfunna och gamla vänner till campingplatsen, och säger att deras gäster brukar trivas så bra att de inte brukar vilja lämna campingområdet.

 

Från tält- till husvagnssemester

Det finns olika sätt att campa. Man kan sova i tält, husvagn, husbil eller stuga. Vad de gäller familjen Lagerström så inledde de sitt campingliv på 1990-talet. Då packade de tältet i bilen och begav sig i väg på olika camping-äventyr runtom i Finland. Första husvagnen köpte de år 1999. Ett beslut familjen gjorde tillsammans en regnig sommarkväll vid Åminne campingplats.

– När flera familjer vi kände gick in i sina husvagnar och värmde sig, så var vi tvungna att ha både mössor och vantar på oss i tältet. Det var där och då som vår äldsta flicka utbrast: Är det inte dags att vi också skaffar husvagn, minns Kristina och ler.

Efter husvagnsköpet åkte familjen runt till olika campingplatser i både Finland och Sverige. Men de senaste sju åren har de valt att endast vara stationerade i Vasa hela somrarna.

De säger att de i hela 22 år njutit av att somrarna vid Top Camping i Vasa, vilket de hoppas att de fortsättningsvis ska få göra det, trots eventuellt ägarbyte snart.

– Nästa år vet vi inte hur det blir, men vi hoppas att vi får fortsätta i samma stil.

Varför just Top camping i Vasa? Varför har ni valt att stanna just här?

– Ja, många kanske undrar varför vi inte vill åka längre bort, men det enkla svaret är att vi trivs så otroligt bra här. Campingen är centralt beläget och nära havet, vilket vi uppskattar. Den har visserligen förfallit en aning med åren, men håller fortfarande måttet.

– Vi upplever också stället som en trygg plats. De allmänna reglerna följs, som att det ska vara tyst efter klockan 23 och varje kväll patrullerar även vakter här, vilket känns tryggt. Och ni ska veta, det är så vackert här på villaavslutningen. Det är facklor överallt – det ser helt magiskt ut!

 

Text och foto: Rosita Pellas

Artikeln publicerades ursprungligen i KustNytt 7/2022

Facklor på campingen.
På villavslutning är det extra mysigt på campingen.