En närbild av en leende kvinna

Nina Sjölander är årets konstnär i Närpes

Mångsysslaren Nina Sjölander utsågs tidigare i år till årets konstnär i Närpes 2021. Abstrakt konst och akrylmålningar står högst i kurs hos henne. Mest inspirerad brukar hon vara under de mörka höstmånaderna.

Redan i mars stod klart att Närpes konstklubb har valt Nina Sjölander till årets konstnär i Närpes.

Utmärkelsen innebar framför allt att Nina förärades en egen utställning i konsthallen i Red And Green-hotellet i centrala Näsby under september månad.

– Visst är det ett viktigt erkännande för mig och även en möjlighet att nå ut till större publik. Samtidigt har det varit lite utmanande. Jag har inspirerats att sammanställa min produktion och även göra en del nya tavlor under våren och sommaren.

– Fast egentligen är det under de mörka höstmånaderna som är jag mest aktiv på konstfronten. Jag lyssnar en hel del på musik under skapandet. Helst ska det vara lite lugnare tongångar och instrumentalmusik i högtalarna. Någon hetsig punkrock handlar det inte om, betonar Nina.

 

Återupptäckte konsten efter

en period av utbrändhet

Tidigare har tyngdpunkten i Nina Sjölanders konstnärliga verksamhet legat på oljemålningar. Sedermera har hon alltmer börjat prioritera vattenbaserat akrylmålande och det blir även del akvareller ibland.

– Det allra första steget tog jag i tioårsåldern efter att min mamma hade tagit mig med till en lokal konstkurs i MI:s regi. Senare under ungdomstiden, mot slutet av 1980-talet, målade jag rätt mycket i olja.

Ninas konstnärliga bana har emellertid inte alls varit spikrak under årens lopp. Efter en cirka tio år lång kreativ paus återvände hon till konstvärlden efter att ha drabbats av en burn out under 2013–2014.

– Med tiden har jag blivit mera frispråkig som konstnär. I yngre år är man mera bunden av traditionellt tänkande och mera benägen att kopiera. Det gäller helt enkelt att våga släppa loss, hitta sin stil och gå utanför det traditionella, kommenterar hon.

Porträttmålande och abstrakt konst är konstgrenar som står särskilt högt i kurs hos Nina.

– Allting börjar med en tom duk. En tavla växer gradvis fram genom en kreativ och lekfull process. Ofta börjar jag om och hinner även måla över en rad olika lager innan jag är nöjd.

Har du något speciellt budskap som du vill förmedla med dina konstverk?

– Jag skulle önska att betraktarna stannar upp inför mina tavlor och att dessa även sätter i gång inre dialoger. Alla bär vi ju på personliga inre berättelser, säger Nina.

Är annars den konstnärliga föreningsverksamheten i Närpes vid god vigör?

– Själv är jag inte så aktiv i föreningen för närvarande. Men jag upplever allmänt taget att konstlivet i Närpes mår bra. Bland annat brukar medlemmar i konstklubben samlas vid SÖFF i Yttermark en gång i månaden för att ägna sig åt målande på gemensamt vis.

Ninas konstnärliga kunnande har tidigare synts på olika utställningar i Närpes. Utanför hembygden har hennes verk däremot inte varit till beskådande tills vidare.

– På sistone har Närpes stad köpt ett av mina verk i samband med att man har köpt in konst som ska pryda väggarna i det nya vård- och servicecentret i staden, berättar Nina i förbifarten.

 

– Under hösten 2021 har jag dessutom tillfälle att, i enlighet med Finlandsmodellen, verka som bildkonstlärare i några lågstadieskolor runt om i hemkommunen. Det blir mycket inspirerande att uppmuntra barnen att vara kreativa, tillägger Nina.

en målning av en strand
”Contemplation” från 2021 manar till eftertanke och reflektion. Den kommer att kunna ses på Närpes vård- och servicecenter. (privat foto)

Café Albert - ett städat tillhåll för

många Närpesungdomar

 

Till vardags jobbar Nina Sjölander deltid som verksamhetsledare på ungdomskaféet Albert i centrala Näsby. Kaféet som drivs i den lokala föreningen Förebyggarnas regi har varit en drogfri knutpunkt för lokala ungdomar i åldern 11–18 sedan 2002.

– På den nuvarande adressen har vi funnits sedan 2008. Ytorna börjar numera nästan vara för trånga. I slutet av förra veckan ett hundratal ungdomar upp till kaféet. Jag måste säga att vi verkligen har fina ungdomar här i Närpes, säger Nina.

I kafélokalen i två våningar kan ungdomarna konsumera kaffe, läsk och godis, spela biljard, pingis eller sällskapsspel eller varför inte ägna sig åt lite musicerande?

Framför har ungdomskaféet rollen av ett viktigt diskussions- och umgängesforum för tonåringar som befinner sig i en känslig ålder. För närvarande är kaféet öppet på onsdagar (15–19) och fredagar (15–22).

– Förutom alkohol och tobak har vi även nolltolerans mot energidrycker hos oss, säger Nina.

Coronapandemin har förstås begränsat kaféets verksamhet märkbart sedan början av 2020. På senare tid har utvecklingen dessbättre gått i en mera fördelaktig riktning.

– Positivt är att också Närpesungdomar med invandrarbakgrund har börjat hitta till kaféet. Dock tenderar ungdomarna att vistas i sina egna grupper i hög grad, säger Nina.

 

Text: Joakim Snickars

Nina på café Albert i Närpes
Två dagar i veckan leder Nina ungdomskaféet Albert i centrala Närpes. För en vecka kom cirka hundra ungdomar hit en fredagskväll, säger hon. (Foto: Joakim Snickars)

Jag skulle önska att betraktarna stannar upp inför mina tavlor och att dessa även sätter i gång inre dialoger

en tavala av en dykare
Oljemålningen ”Dykaren” från 1991. Motivet taget från en svartvit etsning från slutet av 1800-talet. (privat foto)
Bild av en segelbåt
Akrylmålningen ”Med vind i seglen” från 2019. (privat foto)
Tavla av Ninas farföräldrar
Porträttmålning av Ninas farföräldrar. Modellen är deras svartvitt förlovningsfotografi. (privat foto)
Fyra tavlor med abstrakt motiv
En rad abstrakta tavlor som är målade 2021. (privat foto)