En kvinna som håller i två muminmuggar

Nina drabbades av Muminfebern

Var och varannan finländare har åtminstone en eller några muminmuggar hemma i köksskåpet men Nina Lindholm i Övermalax har snart ett 50-tal olika muggar. En samling som bara växer och växer för varje år som går.

Det är alltid lika spännande när det kommer ut en ny mugg eller kollektion, tycker Nina Lindholm som är en hängiven samlare av Muminmuggar. Men egentligen är det inte hennes muggar utan Theos, familjens femåriga son.

– Han brukar fråga när han ska få börja använda dem, säger hon.

– Jag började samla på dem när vår son Theo föddes. Så i min samling finns med andra ord alla muminmuggar från år 2015 fram tills i dag, säger hon och tillägger:

– Men det är ju egentligen inte mina muggar. Det är Theos, för jag samlar dem till honom.

Nina är inte helt ensam om att samla på Arabias muggar med Mumin-motiv. Muggarna har nämligen genom åren blivit mycket omtyckta samlarobjekt, så det finns många som har drabbats av muminfebern.

Många muggar är populära enbart för de fina motiven av figurerna från muminvärlden men det finns också en del som endast tillverkats i begränsad upplaga. Den så kallade Fazermuggen som tillverkades år 2004 i 400 exemplar för Karl Fazer Café är bland annat en av de absolut dyraste.

Men Fazermuggen är inget som Nina suktar efter, och det är eftersom hennes samling endast består av muggar som utkommit efter år 2015.

– Jag tycker faktiskt att Fazermuggen inte ens är speciellt fin. Det är i och för sig inte alla mina muggar heller, men har man börjat samla så vill man ha dem alla, säger Nina och skrattar.

Dyraste muggen hon själv köpt är Japanmuggen. En mugg som enbart tillverkades i Japan och sålde slut nästan direkt.

– Den hittade jag på Findit. Mannen som sålde den till mig hade köpt den under en arbetsresa till Japan. Jag betalade antagligen överpris för just den men jag skulle aldrig lägga ut massor med pengar på en muminmugg. Så galen är jag ändå inte, säger hon.

En mamma och hennes son med varsin muminmugg i handen.
Nina Lindholm och sonen Theo samlar på muminmuggar,

 Theo och jag kan länge sitta och titta på en mugg och fundera eller fantisera vad som händer på bilden

Arabias muminmugg med Japanmotiv
Japanmuggen är den dyraste i samlingen, den köpte Nina av en man som varit på affärsresa till Japan. Pressbild: Arabia

Föredrar muggar med en historia

Muminmuggar med endast en sagofigur som motiv är enligt Nina lite tråkiga. Hon föredrar motiv av många olika Muminkaraktärer på en och samma mugg. Det är för att de berättar mer av en historia och väcker betraktarens fantasi.

– Theo och jag kan länge sitta och titta på en mugg och fundera eller fantisera vad som händer på bilden, säger hon.

Och för att demonstrera sin ståndpunkt visar hon upp den senaste muggen på marknaden.

– Det här är muminmamman som sitter i en gungstol. Den är ny och helt fin men bilden berättar liksom inte så mycket.

 

Snusmumriken bäst

Theo öppnar vitrinskåpet där alla muggar är fint uppradade. Han plockar fram sin favoritmugg. Det är en jubileumsmugg med motiv av det blåa Muminhuset, ut genom fönstren kikar olika muminfigurer fram.

– Här är Muminmamma, Snorkfröken, lilla My, Sniff, och ser du Stinky som smyger här borta på gatan. Han är en riktig buse, säger Theo.

Hela familjen är tokig i Mumintrollet och Tove Janssons fantastiska sagor och har besökt Mumindalen i Nådendal inte bara en utan tre gånger. Theo förklarar ivrigt att man får krama alla sagofigurer där och betonar att muminvärlden faktiskt inte ligger så långt borta som många kanske tror.

En pojke som håller i en blå muminmugg.
Theos favoritmugg är jubileumsmuggen med det blåa muminhuset som motiv.

Vem gillar du mest av Mumindalens alla figurer?

– Kanske Snusmumriken som är Mumins allra bästa kompis. Han är snäll. Mårran är läskig. Allt fryser till is när hon kommer. Jag skulle nog vara lite rädd om hon fanns på riktigt, säger Theo.

Många väljer också sin mugg enligt vilken muminkaraktär de känner sig som eller vilket humör de kanske är på under kaffestunden. Men vilken karaktär identifierar sig mamma Nina med?

– Om jag ska välja någon så är jag väl lilla My då, för jag kan vara ganska bestämd och sur ibland, säger Nina och skrattar.

När Theo fyller 18 år blir Muminmuggarna hans – och då får han bestämma vad han vill göra med dem.

På frågan vad han tänker göra med alla sina muggar när han blir stor svarar han:

– Jag ska dricka glögg ur dem.

 

Text och foto: Rosita Pellas

 

Artikeln publicerades ursprungligen i KustNytt nr 4/2021

En stor samling muminmuggar.
En del av muggarna i Ninas och Theos samling.