Gymnasiet i Petalax fasad

Hemmakänsla och ljus

Efter drygt en termin i det alldeles nybyggda gymnasiet på skolbacken i Petalax är både personal och studerande ”inbodda” – och framför allt mycket nöjda med den nya skolbyggnaden. Studiesekreterare Marit Udd bjuder KustNytt på en rundvisning av de nya utrymmena, som kunde göra vem som helst avundsjuk.

Flytten till den nya byggnaden gjordes under försommaren och den 17 augusti inleddes höstterminen här. I år har gymnasiet 81 studerande som nu får njuta av nya, ljusa och fräscha rum – anpassade långt efter deras egna önskemål.

- De studerande fick själva vara med och planera byggnaden, vilket var jättebra – då trivs de också på ett helt annat sätt, konstaterar studiesekreterare Marit Udd.

Lärarrummet är indelade i två olika utrymmen – dels ett arbetsutrum med skiljeväggar och egna arbetsbord för alla lärare, dels de mer sociala utrymmena. Alla möbler i skolan kommer från Isku och går i olika dämpade, men ändå färgade nyanser.

Marit Udd förklarar gymnasiets nya teknik

Alla klassrum är försedda med smartboards och nyaste teknik.

- Den största skillnaden som vi märker är att det är betydligt tystare i vår nya skola – dels eftersom den är byggd i trä, dels också tack vare alla akustikplattor på väggarna, berättar Marit.

Tack vare den nya tekniken och ett bättre nätverk flyter nu allt arbete betydligt smidigare i huset.

Lounger för möjlighet till avskildhet

På några ställen i skolans korridorer finns små ”lounger” utplacerade för möjlighet till avskildhet. I dessa filtreras en del av omgivningens ljud bort för den som behöver lugn och ro en stund. Längst bort i korridoren skymtar dörren till högstadiet, som står i direkt förbindelse med det nya gymnasiet.

Förutom de vanliga klassrummen, som är indelade enligt undervisningsämne, har de studerande också ett särskilt studierum där de kan sitta avskilt och jobba under eventuella håltimmar.

Kemilektion i nya kemisalen

Kemisalen är försedd med vattenkran och vask vid varje enskilt arbetsbord och väggen pryds av det periodiska systemet i storformat. Alla skolans studerande får nya datorer då de börjar vid gymnasiet.

Klassrum med skiljeväggar som går att öppna upp till en stor skrivsal

I några klassrum finns skiljeväggar som går att öppna upp för att göra utrymmet till en stor skrivsal. Salarna är färdigt, digitalt förberedda även med tanke på studentskrivningarna.

"Vardagsrummet" i skolans centrum

I skolans centrum finns de studerandes eget, stora ”vardagsrum”, som man har utsikt över från trappan som också fungerar som sittplats. Till höger i bild skymtar skolans huvudingång.

I ”vardagsrummet”, där studerandes eget Café Agora finns, finns möjlighet till både umgänge, spel, studier och pausfika.

- De här ytorna och toppmodern digital utrustning ger en bra arbetsmiljö och det faktum att vi inte använder uteskor inomhus, har haft stor betydelse för ”hemmakänslan” i skolan, menar Marit. 

 

Artikeln publicerades ursprungligen i KustNytt 1/2022