en glasburk med granola

Gör din egen knapriga granola

Granola har blivit trendigt och det är ingen överraskning med tanke på hur gott det är. Det är dessutom enkelt att laga egen.

Vad är då skillnaden mellan den klassiska müslin och en granola? Det är så enkelt som att granolan är rostad med till exempel honung medan en müsli bara är en blandning av olika gryn, nötter och frön. Här följer ett recept på en granola med crunch. Om man inte tycker om just dessa nötter kan man byta ut dem mot andra sorter.

 

Ingredienser:

  • 8 dl havregryn 
  • 2 dl kokosflingor
  • 2 dl grovhackade cashewnötter
  • 1 dl pumpakärnor
  • 2 dl grovhackade mandlar
  • 1 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 1,5–2 dl kallpressad kokosolja eller olivolja
  • 1 dl flytande honung eller agavesirap
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma

 

 

Gör så här:

Värm ugnen till 150⁰C.

Blanda först ihop alla torra ingredienser. Blanda sedan ner oljan och honungen/agavesirapen. Rör om ordentligt.

Bred ut blandningen på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och grädda i ugnen i cirka 30 minuter. För att granolan ska få en jämn färg behöver man röra om den med cirka 10 minuters mellanrum.

Låt granolan svalna och förvara den i en glasburk i skafferiet.

Man kan även tillsätta torkade bär om man vill.

 

Sammanställning av recept: Lenita Gullberg