Dukning

Duka med loppisfynd!

Ta del av Carolines bästa tips för snygga dukningar med loppisfynd. 

Går du på loppis? Eller känner du hur det kryper på kroppen när någon nämner ordet loppis? I denna fråga är människor tudelade. En del älskar att rota bland hyllor och lådor i jakt på det stora fyndet medan andra inte ens sätter sin fot i närheten. Och bra att vi är olika, då lämnar det mera åt oss som gillar att fynda bland begagnat. Loppmarknader, second hand, auktioner, försäljningssajter på nätet – allt är en form av att sälja begagnat. Att fynda det som någon annan inte behöver. Ibland resulterar det i det perfekta köpet, ibland blev det kanske dyrare än du tänkt dig. I mitt arbete inom inredning och styling använder jag också begagnat, grejer jag fyndat på loppisar eller köpt via olika försäljningssajter. Den rätta inredningsprylen, oavsett om den är ny eller gammal, kan skapa den perfekta känslan i en styling eller bli blickfånget i inredningen. Att köpa begagnat är inte bara återanvändning och miljösparande, det är också ekonomiskt. Förutsatt att du är prismedveten för även på loppis hittas grejer som säljs till butikspris. Alla fynd är inte ekonomiska fynd.

Under det senaste året har jag samlat på mig en del loppisinköp och dessa kommer jag här att presentera i olika dukningar. I en del dukningar har jag kombinerat med eget porslin eller detaljer.

Tekanna och fyra koppar
Denna tekanna och de fyra kopparna kom jag över samma dag vi fotograferade inför reportaget. Ett fynd för sex euro på ett av stadens välgörenhetsloppis. Förutom att de är fina så är de dessutom trendiga i den lila färgen och kannan med rottinghandtaget är ju bara så söt. Assietterna i vitt och grått kompletterar dukningen.
Senapsgul sopptallrik
Att matcha och mixa är trendigt. En senapsgul djuptallrik till förrättssoppan kombineras med en vit mönstrad varmrättstallrik. Här fick jag bara tag i två likadana djuptallrikar. Behövdes inte fler just nu men kan komplettera om jag önskar i ett senare skede. De flesta serviser dyker upp med jämna mellanrum så med lite tålamod får man nog ihop åtminstone ett halvdussin. Men billigare fynd än de två jag köpte gör jag knappast, 15 cent tillsammans för båda.
På våra resor runt landet och även utomlands söker jag mig gärna till lokala loppisar. Jag köper sällan souvenirer men mina inköp på loppisar kan säkert jämföras med det. De blir ofta ett minne från någon stad. Som Peppar och Salt burkarna jag köpte i Raumo senaste sommar.
En dukning i färgerna svart, vitt och grått samt trä. Därtill en färgstark sallad som blickfång i dukningen. Brödfatet och brödknivarna sätter en extra touch på dukningen. Eget i dukningen är svarta serveringsfatet, träbrickorna samt servetter och bestick. Resten loppisfynd för under tiolappen.
Porslin finns i överflöd på loppis. Du kan hitta allt från helt kompletta serviser till några få exemplar. Här en stilfull och enkel dukning i neutrala färger för fyra personer. Duken på bordet är en tunn gardin som jag knutit ihop i båda sidorna med ett snöre. Dekorationerna är en trollhasselkvist och några små guldbollar i trä. Kanske ett tips till kommande bröllop. Och varje förrättstallrik behöver inte vara likadan utan här kan dukas med liknande tallrikar. Förrättstallrikar eller som här assietter hittas ofta för några tiotals cent per styck.
Kaffetåren den bästa är! Inredning från 1970-talet är ännu trendigt och varför inte sätta lite retrokänsla på tillvaron. Kopparna hittade jag för några år sedan i samband med att vi tömde en gammal villa och resten på bordet är loppisfynd som kompletterar i färg.
I den sista dukningen bjuder jag på lite sommarkänsla. Chokladälskare som jag är så fastnade jag direkt för koppen att smälta choklad i, att den dessutom kostade 1,50 passade mig perfekt. Allt här förutom de vita tallrikarna är köpt på loppis.

 

 

Har du fullt i dina skåp? Kanske dags att rensa ut, sälja på loppis och få en orsak till att fynda lite nya grejer istället. Eller varför inte testa att matcha och mixa ihop olika serviser du redan har, kan bli en annorlunda och helt perfekt dukning inför nästa middagsbjudning.

 

 

 

Text: Caroline Lund

Foto: Ann-Britt Pada

Fler artiklar från ditt närområde