Bild på Bodil

Bodil, 70 år trivs på jobbet

Bodil trivs på jobbet 

Med jämna mellanrum diskuteras höjning av pensionsåldern. Bodil Backman hör till dem som frivilligt har valt att fortsätta arbeta trots att hon har pensionsåldern inne. Hon har gjort det av både sociala och ekonomiska skäl, men kanske mest av allt ändå för att hon tycker om sitt arbete som bokförare.

 

Yttermalaxbon Bodil Backman jobbar på bokföringsbyrån Talenom, med kontor på Brinken. Talenom är en av Finlands största bokföringsbyråer med kontor på många håll i landet, numera också i Sverige. Då Bodil fyllde år i november reste både regionchefen och personalchefen ner från huvudkontoret i Uleåborg för att uppvakta henne. Orsaken? Då hon fyllde var det första gången som företaget fick en 70-åring bland sina anställda.

Bodil är född på Nymansbacken i Övermalax. Hennes långa arbetsliv tog sin början på kontoret på Almedahls spinneri efter att hon blivit färdig merkonom i början av 1970-talet. Efter några år på Almedahls skötte hon kontoret på Jarla-Plast en bit in på 1990-talet.

– Då kom laman och jag passade på att vidareutbilda mig. Först tog jag studenten på aftonläroverket och sedan studerade jag till studentmerkonom på Handelsläroverket. Det var ingen vuxenutbildning utan de jag studerade tillsammans med var lika gamla som mina barn. Jag minns det som en väldigt rolig tid, berättar Bodil.

 

Trivs med siffror och papper

Då Bodil först blev utexaminerad som ung tänkte hon att det skulle vara tråkigt att bara bokföra. På de första arbetsplatserna hade hon många andra uppgifter vid sidan av bokföringen, men sedan 2008 har hon jobbat på bokföringsbyrå och trivts så bra med just det att hon inte har velat sluta. 

– Jag började på Norlic och efter det på WT Företagstjänster, som köptes upp av Talenom för några år sedan, säger hon. 

Då andra kunde ha valt att börja fundera på pension valde Bodil Backman alltså att fortsätta arbeta. Från och med 65 års ålder gick hon ändå ner i arbetstid till tre dagar i veckan största delen av året, utom under den bråda tiden på våren då hon jobbar fyra dagar.

– Jag ville helt enkelt fortsätta. För mig som bor ensam betyder också arbetskamraterna och den sociala delen av arbetet väldigt mycket. Här på landsbygden blir man så bekant med sina kunder. Vi talar även om annat än bokföringsärenden, säger hon.

En bidragande orsak var också att Bodil nyligen hade köpt hus och hade lån. Eftersom man kan höja sin pension genom att arbeta upp till 68 års ålder ville hon göra just det. 

– Jag har alltid tyckt om mitt arbete och jag tror nog att jag skulle ha fortsatt fast jag inte hade haft huslånet, konstaterar hon.

Hon beskriver sig som en siffermänniska.

– Många drar sig för att ta tag i siffror och papper, men jag är inte en av dem. Jag tycker det är tillfredsställande då man har ett bokslut färdigt.

Under de senaste åren har hon sett digitaliseringen gå framåt med stormsteg och hon konstaterar att det har funnits mycket nytt att lära sig. Hon skulle ändå inte vilja återvända till gamla metoder.

– Jag är inte rädd för att lära mig nya saker, och ju snabbare arbetet går, desto bättre!

Till de sista större förändringarna Bodil räknar med på jobbet hör en flytt av kontoret, från Brinken till Aktias före detta lokal i Köpings.

 

Snart dags trots allt

Nu har Bodil Backman i alla fall bestämt sig för att småningom ta steget in i pensionärstillvaron. 

– Den här tiden på året är det alltid extra bråttom då jordbrukarnas och årskundernas deklarationer ska in och i år är första året jag märker att jag blir riktigt trött. Jag har bestämt att jag går i pension efter semestern nu i sommar, säger hon.

Med sig i bagaget har hon erfarenhet av att ha gått in i väggen. Det var 2007 och då var hon sjukskriven i drygt ett halvt år. 

– Efter det har jag fått akta mig för att satsa allt för mycket, konstaterar hon.

Hon tycker att det har känts lagom att först gå ner till deltid innan hon helt lämnat arbetslivet, så blir inte omställningen alltför stor. 

– Många av mina pensionerade vänner och bekanta har så fullt upp att man knappt lyckas träffa dem, så jag tror nog att jag hittar sysselsättning jag också, säger hon och skrattar. 

Ju äldre hon blir, desto viktigare känner hon att familj, släkt och vänner är. Hon har tre barn och fem barnbarn. Två av barnen bor i Malax och sonen Johnny för tillfället i Norge.

– Yngsta barnbarnet börjar i skolan till hösten, så snart behövs jag inte som barnvakt så mycket mera, men de kommer gärna och hälsar på, berättar Bodil. 

Under sjuttio år har Bodil hunnit möta en del sorger. Hennes mamma gick bort i cancer då Bodil bara var nio år. Hennes yngre bror är död och hennes brorson omkom i en mopedolycka. Bland vänner och bekanta finns det flera som kämpar med cancer.  Det ger perspektiv på livet.

 

Motion, trädgård och resor lockar

Trädgården hör till ett av Bodil Backmans intressen och hon har en vacker tomt alldeles bredvid ån. Hon tycker också om att motionera.

– Jag skidar gärna och det har blivit drygt 200 km hittills denna snörika vinter. I somras brukade jag och min bästa väninna, som bor i Solf, gå i Öjbergstrappan en gång i veckan. Jag tycker det är jätteviktigt att röra på sig, speciellt då man har ett stillasittande arbete som jag. Tack och lov har jag klarat mig undan rygg- och nackproblem, konstaterar hon. 

Hon är också intresserad av att följa med då andra idrottar, både i OS och VM och olika mindre mästerskap.

– Jag följer med skidåkning, ishockey och friidrott. 

Hon hoppas att det snart ska gå att börja resa igen. Då är det storstäder och historiska platser som Rom, London och Wien som lockar. 

Sedan fyra år tillbaka är Bodil Backman sekreterare i pensionärsföreningen i Malax. Nu har hon blivit tillfrågad om hon vill ta över kassörskapet och börja sköta föreningens bokföring från och med 2023, detta är dock inte fastslaget ännu. 

Dessutom planerar hon att fortsätta ta emot en del granskningsuppdrag. I praktiken betyder det att göra verksamhetsgranskningar för bland annat föreningar och bostadsbolag. Sysslolös kommer den blivande pensionären alltså knappast att bli.

– Det jag önskar mig mest nuförtiden är att få vara frisk, säger Bodil.

Hon visar en ljuslykta på vardagsrumsbordet där det står “Njut av livet, det pågår nu!”

– Det tycker jag är en viktig sak.

 

Text och foto: Johanna Granlund

 

Fler artiklar från ditt närområde