Bild på Ellen Moliis och Ingrid Nisula

VI FRÅGADE BARN

ELLEN OCH INGRID SVARAR

Tisdagen den 1 februari 2022

 

Ellen Inez Moliis, 9 år, Malax

 

Ingrid Edit Sofia Nisula, 9 år, Malax

 

Hur presenterar ni varandra?

 

Ellen: Ingrid, min kompis. Nisula i efternamn. Vi brukar åka på båtresor tillsammans.

Ingrid: Minns du när vi träffades för första gången? Rätt, vid Strömmingsbådan när vi var typ fem år. Ellen är min kompis. Moliis. Vi går i samma klass i Yttermalax skola. 

 

Familjerna?

 

Ellen: Jag bor med mamma Cecilia, pappa Niklas och storasyster Elsa. Mamma arbetar vid Fiskdisken. Pappa vid deras verkstad vid Östec Machine. När jag var liten trodde jag att pappa var sotare för han var så smutsig när han kom hem.

Ingrid: Mamma Chatrine, pappa Sami och syskonen Axel och Felicia. Pappa arbetar i ”hallin” vid Työkaluvalmistus Nisula – Oy. Mamma arbetar också där, hon lagar räkningar. Fast hon är inte där hela tiden, hon är också ofta hemma och städar.

 

Vad tänker ni på när ni hör ordet mat?

 

Ellen: Kycklinglår med bläckfiskpasta. Jag tycker om mat och kycklinglår är min favorit.

Ingrid: Att jag är hungrig. Chicken nuggets är favorit. Tycker om när det är starkt. Jag visste att vi skulle få den här frågan.

 

Vid intervjutillfället bjuder Cecilia på kaffe, mjölk, Malaxlimpa med laxröra, räkröra och tomat. Det var flickornas beställning.

 

Brukar ni själv göra mat?

 

Ellen: Jag får inte. Eller inte när jag är ensam hemma. Om jag är ensam hemma värmer jag typ spenatplättar i mikron. Men om jag skulle göra mat skulle det vara pizza. Deg, tomatsås, ost och så in i ugnen.

Ingrid: Någon gång ibland har jag gjort mat åt pappa, för han är inte bra på det. Då har jag värmt något kött från dagen före eller kokat knackkorv eller ägg.  

Jag skulle också lägga ananas och tonfisk på pizzan, Ellen. Då skulle det bli min favoritpizza.

 

Brukar ni hjälpa till i köket?

 

Ellen: Jag brukar ta bort min tallrik och ibland hjälper jag till med att plocka i diskmaskinen.

Ingrid: Jag dukar inte på bordet men tar nog bort min egen tallrik ibland.

 

Tycker ni om att sitta länge vid matbordet?

 

Ellen: Nej.

Ingrid: Nej.

 

Tycker ni om maten i skolan?

 

Ellen: Jag tycker om allt. Utom Janssons frestelse med lax. Det var roligt att börja skolan efter jullovet och få skolans mat.

Ingrid: Ja. Jag tycker mycket om ärtsoppa.

 

Vad tycker ni om att dricka?

 

Ellen: Oboy. Saft. Limsa.

Ingrid: Oboy. Tycker inte om kolsyra. Jag kan ta en klunk av något med kolsyra i och så ger jag resten till Axel.

 

Vad gör ni på fritiden?

 

Ellen: Är med kompisar, mycket med Ingrid, spelar, gör Diamond painting, kollar på telefon: på Barnkanalen, Youtube, TikTok eller spelar. Vi har privata konton. Det är bara dem som följer oss som kan se oss på TikTok. Spelar fotboll. 4H. Läser läxor. I morgon har vi prov i religion.

Ingrid: Vilar, kollar på telefon, är med kompisar. Spelar dragspel i Legato. 4H. 

I dag gick läraren igenom frågorna till religionsprovet. Jag minns GT och NT. Gamla Testamentet och Nya Testamentet så hoppas den frågan kommer.

 

Vad vill ni bli när ni blir stora?

 

Ellen: Barnmorska – det vill mamma och Elsa att jag ska bli. Men jag vet inte, kanske jobba på dagis.

Ingrid: Filmstjärna. Fast osäkert om det lyckas. President.

 

Tycker ni om djur?

 

Ellen: Ja. Hästar. När min kusin Bianca bodde i Korsnäs brukade jag rida på hennes häst. Nu bor hon i stan men dit har jag inte varit.

Ingrid: Jag älskar hundar! 

 

Favoritfärg?

Ellen: Lila. Turkos. Blå.

Ingrid: Blå. Gul. Rosa.

 

Vad gör er glada?

 

Ellen: När jag får veta att jag får fara på båtresa. Fast nu tror jag vi ska sälja vår båt och då blir det resa med husbilen i stället. Det är också kul. Då får jag känna mig som mamma och pappa när de var på bröllopsresa.

Ingrid: Power Park gör mig glad. Fast en gång ledsen också när pappa tvingade mig att åka i Fritt fall. Ellen var med då också. Hon tyckte om Fritt fall. I sommar ska vi kanske åka med egen båt till Sverige.

 

Bröllopet ja. Ni var brudtärnor när Cecilia och Nicke gifte sig i höstas.

 

Ellen: Det var kul – men vi misslyckades med att kasta ut bladen vid kyrkan. Vi tog för lite blad. Jag skulle helst ha velat ha längre klänning, en sån som släpar i marken. Mitt hår var fint men heeelt hemskt efteråt. Fick duscha direkt.

Ingrid: Min storasyster gjorde mitt hår. Jag satt i en stol i två timmar! Hade som två slags flätor. Min farmor och farfar hämtade mig från bröllopet och när jag kom hem hade jag värsta lockarna.

 

Vad gör er ledsna?

 

Ellen: Om det händer något när jag spelar fotboll. Stukar benet eller tar emot mig med händerna när jag kastar mig då jag är målvakt. Det gör ont när man landar på fingertopparna. Efter det brukar det bli många bollar i mål.

Ingrid: Att inte få en hund. 

 

Vad brukar ni göra när det är snö ute?

 

Ellen: Bygger snökoja eller snögubbe. Du ser att jag gjort det här utanför fönstren så det är lite ojämnt här och där. Om det är kramsnö kastar jag snöbollar. Om det inte är kramsnö kastar jag upp snön i luften. Nu har jag också varit och skidat slalom i Ruka.

Ingrid: Lägga ner huvudet i snön om det inte är kramsnö. Kasta snöbollar. Skida slalom. En gång föll jag i en backe med ”guppor”. Vi far till Hemavan om…sju veckor och någon dag till.

 

Tycker ni om att skrinna?

 

Ellen: Jag älskar konståkning!

Ingrid: Egentligen inte. Hur ska man egentligen få till den där snurren? Man får ju huvudvärk bara av att snurra en enda gång.

Ellen: Jag har övat lite på snurr. Och på att skrinna på ett ben.

Ingrid: Ja, i skolan tränar ju.

 

 

Vad är bra med mamma och pappa? 

 

Ellen: Mammas mat. Jobbigt med henne är att hon ger mig pussar hela tiden – som för mycket. Bra med pappa är när jag får komma med till hans jobb, äta pepparkakor å sånt.

Ingrid: Kul med pappa är att han kör snöskoter med mig. I förrgår körde han så fort att jag är helt ”limin i arman”. Så hårt höll jag fast mig. Bra med mamma är att hon brukar hämta mig från skolan. 

 

Vad är er högsta önskan?

 

Ellen: Ett nytt stort, vitt hus. Ett liknande ett som, han som var min första pojkvän, bor i. 

Ingrid: En egen hund. Jag önskar mig en Golden retriever.

 

 

Tack Ellen och Ingrid. Det var jättekul att träffa Er!

 

Text och foto: Lisbeth Bäck

Fler artiklar från ditt närområde