En mysig röd stuga med terrass och kaffeservering

Upptäck Österbotten i sommar

Sikta på att upptäcka vackra Österbotten med omnejd i sommar. Kanske finns det till och med något på din egen hemort som du missat? Här tipsar jag om några av mina
favoriter vad gäller sevärdheter och vandringsleder i de österbottniska regionerna.

I den lilla byn Såka nära Karleby hittar man Övre-Såka stenkyrka. Det som är unikt med denna byggnad är att det är Finlands minsta stenkyrka. Dörrarna till kyrkan står alltid öppen för besökare, och om gårdsfolket är hemma så kan det hända att de ställer upp på en liten guidning. Kyrkan är privatägd och byggdes på talko inför Martti Nykänens 50-års dag. Detta för att Martti tidigare bott och arbetat som präst i Pyttis innan han och frun flyttade till Österbotten. Därför valde de att göra en miniatyrkopia av den medeltida kyrkan som han tidigare jobbat i. Bredvid den söta kyrkan finns även en liten klockstapel, Noas ark och skulpturer av människor och djur.

bild på en kvinna framför en kyrka som inte är mycket högre än henne själv.
Såka stenkyrka är Finlands minsta stenkyrka, kyrkan är byggd på talko.

Kristinestad är en av Finlands bäst bevarade trästäder och därmed en stad i Österbotten som man bör uppleva. En av stadens äldsta byggnader är vackra Ulrika Eleonora kyrka från år 1700. I stadens centrum hittar man mysiga gator kantade med gamla välbevarade trähus. Håll utkik efter Kattpiskargränden som är en av Finlands smalaste gator och vars namn är mytomspunnet. Invånarna har tagit till sig temat så här och var ser man kattskyltar och kattprydnader.
Men något kattpiskande förekommer mig veterligen inte. Kvarnberget är också en historisk plats alldeles intill stadskärnan. Där har en av de ursprungliga väderkvarnarna bevarats. Till stadens något modernare sevärdheter hör Nya kyrkan och rådhuset, som ståtligt tornar upp på kullen i ändan av Rådhusgatan. Kristinestad är havsnära och längs med staden löper ett fint sund med gott om
småbåtsplatser. Sundet korsar man över vad som kan vara Nordens längsta stenbro. Gör en avstickare till Närpes för att beskåda de historiska kyrkstallarna. Ursprungligen var de cirka 400 till antalet, idag finns det 150 kyrkstallar kvar. De byggdes för att långväga besökare skulle kunna inkvartera sina hästar under gudstjänsten.

en röd träkyrka omgiven av lummiga träd.
Ulrika Eleonora kyrka byggdes redan år 1700. Det är en omtyckt vigselkyrka som främst används sommartid.

Kristinestad är en av Finlands bäst bevarade trästäder

Röda stockstugor på rad.
Kyrkstallarna vid Närpes kyrka.

Storkyros huvudattraktion är kanske S:t Lars Kyrka, som sägs härstamma från 1304. Stenkyrkan som står där idag ska dock ha byggts så sent som under 1500-talet. Kyrkan är byggd som ett långhus med vackert tjärat tak och på väggarna på insidan finns unika religiösa kalkmålningar. Dessa målningar har i tiderna täckts över eftersom någon ansåg att de var för primitiva för Guds hus, men de återställdes senare. Alldeles nära kyrkan hittar man ett museiområde med gamla byggnader, antika föremål och en charmig väderkvarn. Där är det trivsamt att gå ett varv. Intill flyter vackra Kyro älv, där jag föreställer mig att det vore härligt att paddla kajak. När man är i Storkyro kan man även passa på att besöka rågdestilleriet Kyrö Distillery Company som förutom en egen bar även erbjuder guidade rundturer, provsmakningar, cocktailskola och annat. Man kan även stanna till vid det mysiga sommarcaféet Tuuralan Kyläkaffila som ligger vid älven. Hälsa samtidigt på sommarfåren i hagen.

Stenkyrkan S:t Lars kyrka i Storkyro
Stenkyrkan S:t Lars kyrka i Storkyro.
Interiör från stenkyrka med kristallkrona och träbänkar.
Kyrkan är byggd som ett långhus med vackert tjärat tak och på väggarna på insidan finns unika religiösa kalkmålningar.

I en österbottnisk guide om sevärdheter är jag närmast tvungen att nämna min hembys pärla: Kimo Bruk med sin över 300 år gamla historia – en gång i tiden ett av de största järnbruken i Finland. Vandra omkring i vacker miljö kring ån och bland historiska byggnader såsom ruinerna av den gamla stångjärnssmedjan och klockstapeln från 1763. Den tänkta tillhörande kyrkan byggdes aldrig. I Bruksgården ordnas ibland privata evenemang som dop, födelsedagsfester och bröllopsfester. Möjlighet finns att boka gruppguidning på museet eller delta i årliga smideskurser. Sevärt är även Kyroboas där Oravais Teater framför sina omåttligt populära sommarpjäser. Om man inte kommer hit för sommarteater så kan man iallafall njuta av områdets idylliska atmosfär och beundra vridläktaren. Vid Kimo Bruk hittar man även vandringsleder.
 

Bruksmiljö med rött trähus
Ströva omkring på det idylliska området vid Kimo bruk.

Oravais har inte bara vackra miljöer, utan även en intressant historia. Vid slagfältet kan man gå en historisk vandring genom tiden för finska kriget från punkt till punkt. Man vägleds med hjälp av informationsskyltar, bilder, historiska byggnader och minnesplatser. I fokus ligger förstås striderna som utkämpades just i Oravais. Bekanta dig även med Lotta Svärd och den okände soldaten, samt kika in i det rekonstruerade soldattorpet. Furirbostället brukar ha sommarcafé och det ordnas även evenemang nu som då.
 

Sandstrand och badande människor.
Vid Kyrkstranden i Kuortane kan man ta ett svalkande dopp heta sommardagar.

Jag hamnade i Kuortane lite av en slump. Under en dagsutflykt till Helvetinjärvi nationalpark letade jag efter trevliga rastplatser på kartan och så fick jag ögonen på en plats som kallas Kirkkoranta, “kyrkstrand”. Denna strand skulle ligga vid en sjö och intill en kyrka med gravgård, vilket lät lite ovanligt. Det visade sig vara en pärla med den vackra 1700-talskyrkan och speciella klockstapeln. Det var stilla och vackert på kyrkoområdet, och sprudlande livligt på stranden denna varma sommardag. Alldeles nära kyrkan och stranden fann vi även Talomuseo, ett trevligt friluftsmuseum bestående av byggnader och annat intressant från 1500- till 1900-tal.

En träkyrka och en klockstapel.

Österbotten kryllar av vandringsleder, och varje år dyker det upp något nytt. Av de leder jag hittills gått så är följande några av mina favoriter:


Den humoristiska vandringsleden

Kortjärvi naturstig i Terjärv bjuder på leder upp till 6,2 kilometer. Denna vandringsled är inte enbart naturskön med varierande terräng, utan även full av humor och underhållning. Här hittar man roliga skyltar med knasiga rim, diverse figurer och djurskulpturer. Det blir aldrig långtråkigt eller händelselöst. Leden jag gick var lättvandrad och passar både stora och små. Ta en paus vid den vackra rastplatsen vid Rekjärv-sjön.

Havsnära vandring i Storsand 

Nykarleby förknippas främst med den långa sandstranden dit många vallfärdar under de varmaste sommardagarna. Men det finns även ett flertal vandringsleder upp till 7 kilometer som startar från parkeringen. Här vandrar man mest genom vacker tallskog. Längs den vandringsled som jag valde dök det nu som då upp lappar med olika fysiska övningar som man kan utföra om man vill. Rastplatser finns och grillplatser hittar man vid parkeringen.


Sommarö naturstig


En annan havsnära vandring jag rekommenderar är Sommarö naturstig i Södra Vallgrund. Trots att den bara är 2,5 kilometer erbjuder den varierande vyer som hav, skog och Ängsholmpotten med sina fridlysta grodor. Leden går dessutom genom ett område där försvarsmakten tidigare verkat, så man kan beskåda bland annat gamla kanonplattformar och spännande underjordiska utrymmen, varav ett var öppet för besökare när jag var där förra sommaren. Vandringsleden har fina vindskydd, grillplatser och utedass.


Öjens naturstig


Detta är en 4 kilometer lång led genom gammelskog och våtmark, i Sundom nära Vasa centrum. Stigarna är ställvis ojämna men lämpar sig även för barn som är vana vid terräng. Längs med stigen hittar man infoskyltar om naturen runtomkring, gammal spännande folktro och olika medicinalväxter. Rastplats med utedass och grillplats hittar man ungefär halvvägs genom leden.

 

Text och foto: Maria Norrgård

Maria bloggar om sina resor på mariasmemoarer.com

Fler artiklar från ditt närområde
Unfortunately, there is no related content yet. Stay tuned!