Recept: Glutenfria pannkakor och våfflor
Lyxa till helgfrukosten med dessa goda pannkakor eller våfflor.
Amerikanska pannkakor är en riktigt klassiker. Testa denna variant lagad på mandelmjöl i stället för vetemjöl så kan även den som inte tål gluten njuta av dessa pannkakor. Smaklig måltid!
Ingredienser till 4 portioner:
- 6 ägg
- 400 g Philadelphiaost
- 1 dl kokosmjölk
- 3 dl mandelmjöl
- 2 msk fiberhusk eller psylliumfröskal
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 tsk bakpulver
- 2 msk socker eller sötströ
- smör till stekning
Tillbehör:
- 3 dl vispgrädde
- bär, till exempel blåbär
Gör så här:
Blanda ägg, Philadelphiaost och kokosmjölk och vispa ihop med elvisp.
Tillsätt de torra ingredienserna. Vispa tills smeten är slät. Låt smeten vila i 5 minuter.
Hetta upp en stekpanna och stek pannkakorna i smör på medelvärme.
Servera pannkakorna med vispad grädde och valfria bär.
Recept från: Mittkök/expressen
Sammanställning: Lenita Gullberg
Glutenfria våfflor
Finns det något godare är nygräddade frasiga våfflor? Detta recept passar perfekt för den som inte tål att äta gluten eller för den som annars bara väljer att utesluta vetemjöl ur kosten.
Ingredienser (6 st.):
- 1 3/4 dl majsstärkelse (Maizena)
- 1 dl rismjöl, fullkorn
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 3,5 dl mjölk
- 2 ägg
- 2 msk smält smör
- smör till gräddning
Tillbehör:
- 3 dl vispgrädde
- 6 dl bär, gärna färska hallon, blåbär och jordgubbar
- 3 dl hallonsylt eller jordgubbssylt
- flytande honung
Gör så här:
Blanda ihop de torra ingredienserna. Vispa ner mjölk, ägg och smält smör. Rör till en jämn smet. Täck skålen med plastfolie och låt vila i kylskåpet i 20 minuter.
Smöra våffeljärnet och grädda våfflorna.
Servera med vispad grädde och valfria tillbehör i form av exempelvis bär eller sylt. Flytande honung är också gott till.
Recept från: Mittkök/expressen
Sammanställning: Lenita Gullberg