Två små flickor sitter på en säng i sitt rosa barnrum

Nytt hus med gammaldags charm

För ungefär två år sedan började Christoffer Ek och Jessica Lindholm bygga sitt drömhus – ett hus i gammaldags österbottnisk stil, där utsidan andas dåtid och insidan nutid med inslag av lantlig vintageinredning.

Mitt i Replot står parets nybyggda hus – ett klassiskt lantligt rött hus med vita knutar byggd i sekelskiftesstil från 1900-talets början.

– Jessica sökte till en början en traditionell österbottnisk bondstuga att renovera men jag var egentligen aldrig riktigt intresserad av ett renoveringsprojekt, säger Christoffer och ler.

Så det blev ett nybygge istället – i traditionell österbottnisk stil.

Paret har nu bott i sitt nybyggda hus i snart ett års tid, tillsammans med sina två små döttrar Thilde 4,5 år och Ebba 1,5 år.

Det mest idealiska vore enligt dem att bygga hus innan man skaffar barn, men allt är möjligt konstaterar de.

– Vår Ebba föddes mitt i allt byggkaos. Det är inget vi rekommenderar men så blev det för oss.

 

Lokala entreprenörer ett stort plus

Det nybyggda huset är ett 1,5-planshus med en bostadsyta på 172,5 kvadratmeter fördelat på sju rum och kök.

Enligt paret flöt hela byggprocessen förvånansvärt smidigt, mycket tack vare stor hjälp av familj och släkt.

– Själva huspaketet är från Simons Element men vi har själva planerat allt – och mycket utifrån tomten, säger Christoffer.

De har mest utnyttjat lokala firmor, vilket Christoffer menar varit en stor fördel.

– Vi har nästan bara använt entreprenörer från skären. Alla från jordbyggnadsfirman, VVS-montörer, byggnadsarbetare till elmontören är faktiskt härifrån. Det har varit ett stort plus.

vy från vardagsrumssoffa mot pardörrar i glas och ett äldre skåp med en lampa på
Detaljer och möbler för tankarna till ett äldre hus i lantlig stil. Man har valt att inte ha en öppen planlösning som är vanlig i modernare hem. Jag vill inte se diskbänken från soffan, säger Christoffer.

 

Ett behagligt lugn infinner sig snabbt när man kliver in i deras hem. Det är ett lantligt och modernt hem som ger ett harmoniskt intryck. Varenda kvadratmeter är fylld med skön atmosfär - ombonat och elegant.

Den ursprungliga stilen som kännetecknar ett gammalt sekelskifteshus på landet - är att huset är väldigt smalt och avlångt men vi har inte riktigt kört fullt ut den stilen, utan mer tagit de bitar vi gillat mest, förklarar Jessica.

Men det finns tidsenliga detaljer såsom fönster och dörrar som helt följer den gamla stilen. Och även de minsta detaljerna sätter också prägel på ett hus och kan göra mycket för helheten. En viktig detalj för oss var den stora gula ytterdörren, säger Jessica.

Hemtrevligt och ombonat har varit deras ledord.

– Vi har till exempel inte följt trenden med öppen planlösning. Men i planeringsskedet var vi faktiskt lite oroliga för att vissa rum skulle kännas för små - som tur blev det inte så, säger Christoffer.

De mindre rummen känns ändå stora tack vare en genomtänkt inredning och stort ljusinsläpp av alla fönstren i huset. Och det allra rymligaste rummet – köket, sträcker sig över hela vänstra gaveln.

– Vi valde att ha en lite större öppning från köket till vardagsrummet så att de som sitter vid köksbordet ändå kan socialisera med de som är i vardagsrummet. Men att inte kunna se diskbänken från soffan var något jag i alla fall tänkte på, säger Christoffer.

Budgeten medgav inte alltför stora utsvävningar så vissa saker har de – precis som många andra - varit tvungna att prioritera bort.

– Det blev tyvärr ingen eldstad eller öppen spis, men kanske det blir en prydnadskamin i vardagsrummet någon gång i framtiden, bara för att höja myseffekten, funderar Jessica och fortsätter:

– Äkta träplankgolv i köket skulle också vara härligt men det blev istället laminatgolv. Jag är ändå mycket nöjd med det här golvet. Det är så otroligt lätt att hålla rent och ger nästan samma känsla som ett träplankgolv.

Funktion fick ge vika för stil

Ibland går inte funktion och gammeldagsstil riktigt ihop. Det var en sak som paret konstaterade under byggprocessens gång. De ville nämligen ha en glasveranda på framsidan men insåg senare att den antagligen skulle förstöra ”gammeldagslooken”.

– Vi ville ha ett tak ovanför verandan eller alternativt en glasveranda, bara eftersom det är praktiskt om man har utemöbler och så, men ibland funkar det praktiska ihop med stilen. Det skulle inte sett bra ut.

Balkong är heller inget typiskt för gamla bondgårdar men en balkong på andra våningen med utgång från sovrummet blev det trots allt, för det ville Jessica så gärna ha, berättar Christoffer.

 

Möbler med en historia

Innanför den fasaden är inredningen en mix av både gammalt och nytt med en extra passion för det gamla.

Jessica berättar att hon gärna handlar second hand på loppisar och från Findit. Så många möbler i hemmet är vintage men också arvegods. De har bland annat restaurerat ett skåp från Christoffers farfars hemgård, som nu står uppe i allrummet.

– Det var så vackert. Jag ville få det trärent och förde det till Sisunpuu här i Replot. Tyvärr, det går inte sa de, men de målade det istället då i en blå nyans som jag älskar, säger Jessica.

Hon gillar gamla ting som har en själ. Det är verkligen en härlig känsla att kunna återanvända gamla saker och inreda hemmet med möbler som bär på en historia, betonar Jessica. Till exempel en vit fåtölj som för tillfället står i vardagsrummet är hennes mormors gamla stol som hon haft hos en möbeltapetserare.

– Mormors gamla stol var tidigare mörkgrå men nu är den ljus. Det är så roligt att också mina föräldrar har minnen av saker och möbler som jag sparat eller restaurerat.

en flicka som går upp för en trappa
Parets två döttrar Thilde och Ebba tycker att deras egna rum är de absolut bästa i huset. Under trappan, som är inbyggd, finns ett rymligt förvaringsutrymme.

Inredning som hobby

Jessica jobbar som sjuksköterska och är uppvuxen i södra Finland. Hon har så länge hon kan minnas varit intresserad av inredning och driver också instagramkontot ”Vårt hus i skären”, där hon delar med sig av sina egna inredningsbilder.

Hon är ingen slav under trender men säger att hon förstås påverkas av olika influenser på sociala medier.

– Inredning har alltid varit en rolig hobby för mig. Intresset har liksom alltid funnits där men stilen har nog ändrats ganska mycket under årens lopp, säger hon och fortsätter

– Och jag måste erkänna, jag är ganska pedantiskt lagd.

Christoffer skrattar och berättar att hon gillar att flytta på saker hela tiden och möblera om. Hon i sin tur ler och förklarar att det kan ta en stund innan saker och ting hittar till sin absoluta rätta plats.

 

Tidigare publicerad i ByaNytt 2/2021

En familj med mamma, pappa och två döttrar står framför ett nybyggt rött hus i lantlig stil.
Familjen Ek framför sitt nybygge i Replot.