Interiörbild av en kakelugn, föster och en vas med blommor

Hus och sommarstuga i ett!

Den som haft vägarna genom Karperö under det senaste åren, kan möjligen ha noterat ett alldeles nybyggt, lite speciellt hus ett stenkast från vägen ner mot Karperöfjärden. Massi och Pia-Tinna Björkgren flyttade in  hösten 2019 i huset de själva planerat och färdigställt, och här njuter de nu av både hus och sommarstuga i ett.

Paret Björkgren bodde tidigare i ett äldre radhus på ett lugnt och lummigt område i Vapenbrödrabyn. Till familjen hör även Massis tonårskille som bor hos dem varannan helg, hans två andra vuxna barn samt Pia-Tinnas två vuxna barn. Tanken på en strandtomt hade funnits en längre tid, när de till slut hittade vad de sökte intill Karperöfjärden. Pia-Tinna, som är nyutbildad inredningsplanerare, hade redan då ritat upp hur deras nya hus skulle se ut.

– Det var en mer modern variant av detta. Vi valde att göra en hel del ändringar för att anpassa huset mer efter tomten när vi väl hittade den, förklarar Pia-Tinna, som även planerat alla material och all inredning i huset.

– En hel del inspiration fick vi av de svenska hus vi såg under en bilsemester i Skåne, tillägger Massi.

De beskriver sitt hem som en personlig blandning av den ljusa, skandinaviska stilen uppblandat med färgstark retro. Väggar, golv och kök går i vitt, svart och trämaterial, medan möbler och annan inredning består av både loppisfynd och antikviteter och nyare saker. Det målade betonggolvet, väggarna klädda i björkfaner och det mattsvarta, handtagslösa köket från IKEA sätter också en viss industriell prägel på huset.

– Vi hade likadant kök i vårt tidigare hem, och var så pass förtjusta i det att vi valde samma hit, berättar Massi, som jobbar på och är delägare iTronic i Vasa centrum.

Paret björkgren i sitt moderna svarta kök
Paret trivdes så bra i sitt tidigare kök att de valde ett likadant även till sitt nya hem.
Elegant inrett vardagsrum fotat uppifrån
Stilen på inredningen beskriver paret som en personlig blandning av den ljusa, skandinaviska stilen uppblandat med färgstark retro.

Huset, som är målat med järnvitriol, beställdes som elementhus medan paret själva har färdigställt insidan – målat, tapetserat, kaklat och så vidare. Själva processen flöt på smidigt eftersom alla material och detaljer var planerade och valda på förhand.

– Allt var även inhandlat i förväg, vilket underlättade själva bygget mycket. Det var skönt att inte behöva springa och söka rätt kakel i butikerna veckan före det skulle sättas, konstaterar Pia-Tinna.

Hon rekommenderar alla som ska bygga nytt att göra likadant.

– Man vinner mycket på att planera länge på förhand, och planerar man inte själv utan låter någon annan göra det, bör den personen vara involverad i projektet i ett tidigt skede.

 

När huset var klart inleddes arbetet med trädgården och det har fortsatt under sommaren.

– Terrasserna räcker som gård åt oss, och vi har bara anlagt en väldigt liten gräsmatta. Resten av tomten består av skogsmark och strandområde, som vi valt att inte röra. Istället byggde vi en spång från terrassen ner till stranden, där vi har ytterligare en terrass, som vi inrett för umgänge och vila. Där finns solsängar, grill och utekök, sittplats och eldstad och även roddbåt.      

– Där dricker vi morgonkaffet och vi brukar skämtsamt säga att vi var till villan när vi går ner dit, skrattar paret.    

De har skapat olika rum i trädgården och kaffehörnor finns på flera ställen. Här finns även en utebastu, i form av en tunnbastu, i anslutning till ett utespa som de byggt.

– Vi har också bastu inomhus, men det här är något helt annat. Här sitter man betydligt längre och njuter av värmen, och att elda vedbastu utomhus och bada är en helt annan ritual än att knäppa på elbastun inomhus, anser Massi.

Summa summarum har de skapat ett personligt hem som de själva trivs i, utan att låta sig styras av trender eller nyheter.

– Alla nybyggen borde utgå från de egna behoven och den egna smaken. Att skräddarsy sitt hus behöver inte heller bli dyrare än att välja ett färdigt kataloghus, avslutar de.

Närbild på paret Björkgren
Här invid Karperöfjärden trivs paret Björkgren med att ha naturen inpå knuten.

Text och Foto: Anna Sand

Artikeln publicerades ursprungligen i ByaNytt nr 7/2020

Fler artiklar från ditt närområde