En ung dam framför ett löpband

Elizabeth siktar på nya personliga rekord

Redan i femårsåldern tyckte Elizabeth Fogde om att utöva olika friidrottsgrenar på idrottsplanen i Pixne. Tolv år senare satsar Malaxtjejen seriöst på friidrott till vardags. Det är fortsättningsvis mångkamp som är hennes huvudgren

Ett silver i mångkamp i F15-klassen i inomhus-FM. Bronsmedaljer i både höjdhopp och längdhopp i F16-klassen i inomhus-FM 2021. Det är några av de senaste personliga meriterna för friidrottslöftet Elizabeth Fogde från Malax. KustNytt träffar Elizabeth, som fyllde 17 år i april, på Vörå idrottsgymnasiums internat där hon har haft sin fasta punkt sedan hösten 2021.

– Jag trivs utmärkt i Vörå. Här studerar andra jämnåriga, idrottande ungdomar och möjligheterna att utöva friidrott är bra. Vi har också tillgång till Botniahallen och Vörå är ju också känt för sitt utvecklade skidsportcentrum, säger Elizabeth.

– I vintras blev det ingen medalj i inomhus-FM för 17-åringar i Tammerfors. Jag slutade på en sjätteplats. Jag kände mig inte riktigt väl och blev dessutom sjuk strax efter mästerskapet, berättar Elizabeth.

Men det går som känt alltid nya tåg och nu blickar Elizabeth fram mot en ny, intensiv säsong på friidrottsbanorna. Dagen efter intervjun bär det av till ett två veckor långt träningsläger i Kroatien.

– Jag åker ner med min tränare Mats-Johan Hagman och hans övriga adepter. Vi är ungefär ett halvt dussin friidrottare. Några föräldrar följer också med. Det blir kul att kunna springa och träna i cirka 20-22 graders värme. Vi kommer att köra åtminstone morgon- och eftermiddagspass dagligen.

– Det är mitt första utomlandsläger. Vår träningsgrupp har varit på väg till Kroatien tidigare men resan har inhiberats på grund av pandemin. Det är dock inte första gången jag tränar utomlands. I slutet av fjolåret hade jag tillfälle när vi besökte Teneriffa, tillägger Elizabeth.

en flicka som hoppar längd
Längdhopp är en av Elizabeths favoritgrenar. Foto: Privat

Siktar mot personliga

höjd- och längdrekord i sommar

 

Mångkamp är fortsättningsvis huvudgrenen för Elizabeth som tyckte om att pröva på olika friidrottsgrenar redan i femårsåldern. Som hon uttrycker det själv har hon alltid haft mycket energi inom sig och varit en så kallad ”Duracell-kanin”.

– Jag kommer egentligen från en skidåkande familj. Efter att vistats på idrottsplanen i Pixne fastande jag dock för friidrotten i ett tidigt skede, berättar hon.

– Det finns visserligen tränare och många friidrottsknattar. Men antalet friidrottsseniorer är lågt i Malax, fortsätter Elizabeth.

Av mångkampens sju grenar är Elizabeth starkast i höjdhopp och längdhopp. Hon är också en duktig sprinter och häcklöpare. Kastgrenarna kula och spjut klarar hon av hyfsat medan medeldistansloppet 800 meter är det moment som hon gillar minst.

– Höjd är något av en favoritgren för mig. Jag har hoppat 170 som högst. Jag hoppas kunna förbättra det resultatet ytterligare i sommar. En gång har jag varit nära att klara 173.

– Mitt personliga rekord i längd är 575. Också i den grenen hoppas jag gå framåt. Jag skulle vara nöjd om jag presterar typ 590, säger Elizabeth.

Vad väntar då i tävlingsväg under de kommande sommarmånaderna?

– Jag försöker hålla i gång, träna och tävla som mycket som möjligt under sommar-säsongen. FM i mångkamp är en höjdpunkt och jag kommer också att delta i individuella höjd- och längdtävlingar på FM-nivå.

– Jag skulle också vilja representera Finland i juniorlandskampen i Sverigekampen. Ifjol hade jag möjlighet inte att nå ända dit på grund av hård konkurrens.

– Ett annat mål är att kvalificera mig i mångkamp till junior-EM i Jerusalem i början av juli. Men då måste allting klaffa så att jag klarar EM-gränsen. Den jämnåriga diskuskastaren Hanna Lindberg från IF Femman har redan överskridit EM-gränsen. Hon är därmed kandidat till EM-mästerskapen.

– Det brukar bli en hel del resande och hotellvistelser i samband med tävlingarna. Min mamma Maria Fogde har alltid ställt upp och varit med som stödperson, tillägger Elizabeth.

Till vardags har Elizabeth möjlighet att ägna sig åt morgonträning två gånger i veckan i Vörå- antingen på gym eller i form av rörlighetsträning. Två gånger i veckan kan hon tillsammans med träningsgruppskolleger ta bussen till Botniahallen för att köra pass där.

– Ibland har vi också tillfälle att träna hemma hos Mats-Johan Hagmans i hans personliga gym i Kvevlax.

Hur gör du för att orka psykiskt under mångkampstävlingar?

– En regel som brukar följa är att jag tillåter mig att vara nedstämd och sur i högst 20 minuter efter ett misslyckande i någon gren. Sedan är det bara att gå vidare och fokusera på nästa prestation, säger Elizabeth.

Elizabeth nämner den jamaikanska sprintlegendaren Usain Bolt, även kallad ”Blixten Bolt” som en tidig idol och inspirationskälla inom friidrotten. Hon ser också upp till olika aktuella inhemska toppnamn såsom Nooralotta Neziri och andra framgångsrika häcklöpande damer.

Att på effektivt vis kunna koppla av från det egna friidrottsprojektet ibland är naturligtvis av stor betydelse.

– Sedan jag flyttade till Vörå har jag i praktiken mera fritid till mitt förfogande. Medan jag bodde i Malax gick mycket tid åt till att åka in till stan för att träna.

– Som kontrast till idrotten brukar jag teckna och spela lite synt. Jag tycker också om att se filmer. På sistone har jag också startat ett eget växtodlingsprojekt. Det blir både tomat och gurka. Min farmor har varit verksam som växthusodlare, tillägger Elizabeth.

 

Text och Foto: Joakim Snickars

Artikeln publicerades ursprungligen i KustNytt 4/2022

Fler artiklar från ditt närområde