Anne Hämäläinen och Mia Holm

Coronavaccinering i Korsholm: Så här går det till

Anne Hämäläinen, koordinator för vaccineringen i Korsholm, och sjukskötaren Mia Holm berättar att de största utmaningarna med att få ett löpande vaccinationssystem att fungera har varit den ständigt ändrade informationen kring vad som gäller.

– Vi får info från sjukvårdsdistriktet på torsdagar om hur många doser vi har till förfogande följande vecka. Vilket betyder att vi på tre dagar ska göra upp en tidsbokning som håller, tills vi öppnar på måndag igen. Vi måste ha tillräckligt med personal och vi måste kunna ta emot exakt rätt mängd kunder så att vaccinmängd och kunder går jämt ut, förklarar Anne.

– Vi slänger absolut inget vaccin, varför det ibland blir tider lediga beror på att vi fått mera vaccin än tidigare veckor och då vill vi förstås att alla inom den gruppen som just då står på tur ska ta chansen och boka. Det är en ständig fight mot tiden. Sen kommer det ständigt ny information från THL angående vem som ska ha vilket vaccin och när. Sedan vi började vaccinera har vi inte fått köra en hel vecka som planerat utan det kommer ständigt ändringar i direktiven som rör vaccinleveranser eller planerad vaccingrupp.

– Ja och ibland hänger gammal info kvar och förvirrar, både oss och de som ska vaccineras, inflikar Mia.

– Just nu (19.4) är det gruppen 60 + samt riskgrupper som står i tur att få vaccin i Korsholm. Tidigare ringde vi upp de som stod i tur att få vaccin när det handlade om åldersgruppen 70 + men nu gör vi inte det mera utan önskar att alla bokar via webben https://telecura.korsholm.fi/ , säger Anne.

– Kommunen annonserar i dagstidningarna genast det händer något aktuellt eller följande grupp står i tur, och informationen finns också på Korsholms kommuns hemsida, fortsätter hon.

– Just nu har vi inte lika mycket vaccin till förfogande som förra veckan och vi börjar också vaccinera dos två för de som redan fått dos ett, det betyder att tiderna tar slut rätt så fort. Men vi lägger genast ut nya tider när det finns, berättar Mia.

 

När du bokat tid så får du ett sms med information: tid, datum och att man ska komma till ingång F. Vaccinmottagningen sker vid Korsholms hälsovårdscentral, ingång F och personalen önskar att man kör direkt dit och att man kommer i tid. Lättast kör man om man följer skyltningen i korsningen Tildavägen-Gamla Karperövägen.
Ingång F
Innanför dörren finns desinficering, man bör ha munskydd samt givetvis inte komma till hälsovårdscentralen om man uppvisar symptom.
Innanför dörren finns desinficering
Anne och Mia förklarar att för att undvika samlingar önskar man att man kommer till den tid man tilldelats och väntar i bilen om man är för tidig, utanför vaccineringsrummen finns ingen väntsal. När din tid är inne blir du kallad med ditt namn.
Korridoren
– När vi började för fyra veckor sen var det här rummet tomt, sen fick vi en pall och ett litet bord med dator. Nu är det här ett av det finaste rummen, berättar Mia.
Man har gjort i ordning sex mottagningsrum enbart för vaccinering. Som vanligt när man ska besöka hälsovården kan det vara bra att ha med sitt FPA-kort men andra handlingar behövs inte.
Mottagningsrummet med skrivbord och stolar.
För att undvika att många möts i dörren vid vaccinmottagningen är utgången styrd via caféet. Där finns också ett större väntrum för de patienter som vill vänta en stund på att åka i väg tryggt, samt en sjukskötare som övervakar de som börjar må dåligt av vaccinet.
Skyltning som visar vägen
Efter vaccineringen får du med dig ett intyg över vaccineringen samt information om följande dos och möjliga biverkningar.
Intyget

Text: Jennifer Hägen

Foto: Julia Isaksson

Fler artiklar från ditt närområde